Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Αποστομωτική απάντηση στη Θεανώ Φωτίου από τους γονείς των ατόμων με αυτισμό: Ταράχτηκε μόνο η ησυχία του υπουργείου Εργασίας (Ηχητικό)

«Μην ταράζετε την ηρεμία των φιλοξενουμένων!» ήταν η απάντηση της Θεανώς Φωτίου στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των Πρωινών Διαδρομών και του protothema.gr για τις εικόνες - σοκ στο Λοιμωδών, μετά την «έξωση»  30 ατόμων με αυτισμό από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά και τη μεταφορά τους σε άλλες ακατάλληλες δομές, που έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η ίδια η ζωή τους, όπως καταγγέλλουν γονείς.

Σε αυτές τις δομές ωστόσο, όπως στο πρώην Λοιμωδών, όπου μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι εκ των «30», αφενός φιλοξενούνται άποροι και ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και αφετέρου, δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό, με τραγική συνέπεια να εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες-σοκ, που δείχνουν παιδιά να δένονται σε κρεβάτια.

«Όταν ένα έγκλημα μένει σκεπασμένο αυτός που το δημιουργεί μένει ήσυχος, όταν ξεσκεπαστεί δεν είναι ήσυχος» είπε στις Πρωινές Διαδρομές, στον ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Γιώργος Γεωργουλάς, πρόεδρος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά.

Το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στις συγκλονιστικές καταγγελίες των γονέων, που αποκάλυψε η εκπομπή μας, προτρέπει... να μην ταράζεται η ηρεμία των «φιλοξενούμενων»-τροφίμων. «Η διατάραξη της λειτουργίας της Μονάδας και της ηρεμίας των περιθαλπόμενων για λόγους πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων έχει συνέπειες στους ίδιους τους ωφελούμενους. Πόσο μάλλον, όταν η έκθεση ανθρώπων, που δε μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε κοινή θέα αποτελεί παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων ή κακή άσκηση των δικαιωμάτων τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας επικαλείται «τα διεθνή πρωτόκολλα και τις γραπτές οδηγίες των θεραπόντων ιατρών» στις οποίες «ακολουθείται η πρακτική της καθήλωσης εξατομικευμένα. Δηλαδή για άτομα που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα τον εαυτό τους όταν βρίσκονται σε κατάσταση υπερδιέγερσης».

«Η καθήλωση, που ακολουθούσαν ως μέτρο αντιμετώπισης των διεγέρσεων από ετών και στη Μονάδα του Σκαραμαγκά, στις νέες μονάδες σταδιακά μειώνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι όμως επικίνδυνο να παύσει απότομα χωρίς να έχει αναπτυχθεί άλλο σύστημα παρακολούθησης και μάλιστα σε περίοδο προσαρμογής. Η πρακτική της καθήλωσης εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για άτομα, που αποδεδειγμένα μπορούν να βλάψουν τον εαυτό τους και επιβάλλεται να προστατευθούν» σημειώνει το υπουργείο.

Υποστηρίζει ακόμα ότι η Μονάδα Παίδων Σκαραμαγκά, όπου φιλοξενούνταν οι 30 άνθρωποι βρισκόταν εκτός οικιστικού ιστού και σε μεγάλη απόσταση από αυτόν, προσδίδοντας μορφή «γκέτο» στη φιλοξενία των ΑΜΕΑ.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, οι φιλοξενούμενοι δεν εκδιώχθηκαν από το θεραπευτήριο Σκαραμαγκά. Η απόφαση απομάκρυνσης των φιλοξενουμένων από το Σκαραμαγκά βασίστηκε σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών, αλλά και σε αποφάσεις θεσμικών οργάνων.

Απάντηση στα όσα απίστευτα ισχυρίστηκε το υπουργείο Εργασίας, έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά.

«Δεν διαταράξαμε την ησυχία των φιλοξενουμένων γιατί δεν υπήρξε ποτέ. Η δική τους ησυχία ταράχτηκε», είπε στις Πρωινές Διαδρομές, ο κ.Γιώργος Γεωργουλάς.

«Όταν ένα έγκλημα μένει σκεπασμένο αυτός που το δημιουργεί μένει ήσυχος, όταν ξεσκεπαστεί δεν είναι ήσυχος» συμπλήρωσε με νόημα.

Εξήγησε, επίσης, ότι ο λόγος που οι γονείς αυτών των παιδιών αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους στο θεραπευτήριο ήταν γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ηλικίας 70-80 ετων και δεν μπορούν οι ίδιοι καλά-καλά να αυτοεξυπηρετηθούν. «Τα έβαλαν στο ίδρυμα λόγω της βαρύτητας της αναπηρίας αυτών των ατόμων» συμπλήρωσε.

Παρουσίασε τέλος την περίπτωση ενός εκ των παιδιών - του Λεωνίδα - που έφυγαν από το Σκαραμαγκά, όπου ζούσαν σε κατάσταση θλίψης γιατί δεν μπορούσαν να προαυλιστούν στον υπέροχο χώρο της δομής. «Στο Λοιμωδών αντίκρισα τον Λεωνίδα να είναι δεμένος στο πόδι με πληγή στο σημεί αυτό, να είναι κατουρημένος σε δύο σημεία και σε αυτή την κατάσταση να του δίνουν φαγητό. Μούγκριζε σαν πληγωμένο ζώο στο κρεβάτι. Όταν, όμως, δημοσιοποίηθηκαν φωτογραφίες του (σ.σ. τον Ιανουάριο στην εφημερίδα Παρασκήνιο), τότε σταμάτησαν να τον δένουν και το παιδί ηρέμησε όπως διαπίστωσα ο ίδιος όταν τον επισκέφθηκα εκ νέου» είπε ο κ. Γεωργουλάς.

Ακούστε την συνέντευξη:

 

 

Πηγή: protothema.gr 

Υ.Γ. Για την ιστορία. Ζητήσαμε από την κ.Φωτίου να μιλήσει στην εκπομπή για το θέμα. Αρνήθηκε. Οι συνεργάτες της μας είπαν να αρκεστούμε στο δελτίο τύπου, όπερ και εγένετο...

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου